Rzeszowski Rynek

ul. Matejki 4

35-064 Rzeszów

533 219 000

KUK NUK to nowoczesna, autorska kuchnia Macieja Stankiewicza, przygotowywana wyłącznie w oparciu o świeże, regionalne produkty dostarczane codziennie przez producentów z Podkarpacia. Sezonowa karta, zmieniająca się wraz z porami roku, nieoczywiste połączenie smaków oraz nowoczesne próżniowe gotowanie w niskich temperaturach w technologii sous-vide (mięsa nawet kilkanaście godzin!) to najlepsza wizytówka i znak firmowy KUK NUK.

Większość dań głównych serwowanych w KUK NUK przygotowana jest  wg nowoczesnej metody gotowania potraw SOUS - VIDE
( z franc.w próżni) polegającej na wielogodzinnym gotowaniu produktów  w niskiej temperaturze (52-90°C) w szczelnie zamkniętych workach próżniowych.
Podstawową zaletą gotowania sous-vide jest uzyskanie wyjątkowo delikatnego smaku potraw przy
zachowaniu pełnej wartości odżywczej produktów oraz witamin i mikroelementów.
Jednocześnie gotowanie w próżni pozwala na użycie mniejszej ilości przypraw, ziół i tłuszczu oraz wydobycie maksymalnego smaku.

 

 

Maciej Stankiewicz swoją kulinarną przygodę zaczynał w Lublinie skąd pochodzi, ale prawdziwą pasję do gotowania odkrył podczas wyjazdu do Edynburga w Szkocji. Tam w restauracjach m.in.  Living Room, The Ricks miał okazję, pod okiem wybitnych szefów kuchni, nauczyć się wielu nowoczesnych technik kulinarnych. Po powrocie do Polski jego talent szybko został doceniony.
Pracując w legendarnej
lubelskiej restauracji Czarcia Łapą przez 2 lata był zastępcą Szefa Kuchni Rafała Hreczaniuka (obecnie Szefa Kuchni „Tamka 43” w Warszawie), jednego z najlepszych Szefów Kuchni w Polsce. Wkrótce zastąpił go na tym stanowisku prowadząc kuchnię przez kolejne 4 lata. Miał już okazję gotować dla wielu sławnych Gości m.in.: Beaty Kozidrak, Magdy Gessler, Janusza Palikota, Prezydenta Bronisława Komorowskiego, Leszka Millera, Tomasza Karolaka.

W 2014 roku przeprowadził się do Rzeszowa aby zrealizować swoje największe marzenie: poprowadzić własną autorską restaurację.

Jego przepis na sukces jest prosty: lokalne aromatyczne produkty, niebanalne połączenia smaków oraz doskonałe wykończenie.